Search
  • niinalumisalmi

Mitkä värit sopivat yhteen?

Updated: Nov 12, 2020

Jos olet koskaan harrastanut taidemaalausta tai opiskellut värioppia, voi sopivien väriyhdistelmien löytäminen pukeutumisessa olla yksinkertaista. Joskus taas värien yhdistäminen voi tuntua varsinaiselta taiteenlajilta. Mitkä värit sopivat yhteen?


Alle olen koonnut esimerkkejä toimivista väriyhdistelmistä. Näistä voit poimia suosikkisi olit sitten kokeilunhaluinen ja räväkkä tai klassikoista ja neutraaleista pitävä pukeutuja.


Saman värin eri sävyt ja valöörit

#väritpukeutumisessa

Pue päälle kirkasta punaista ja vaaleanpunaista, tummaa sinistä ja vaaleansinistä tai vaikkapa luumua ja haaleaa liilaa. Neutraaleista pitävä voi yhdistää vaikka ruskeaa ja beigeä.


Edellä listatut värit eivät riitele keskenään. Kirkas tai tumma väri pehmenee kivasti vaaleammalla sukulaisellaan ja vaalea väri saa voimaa ja auktoriteettia kirkkaammasta sisarväristään. Täydellinen yhdistelmä!


Tämä on helppo tapa myös tasapainottaa kokoeroja vartalon ylä ja alaosassa. Jos lantionympäryksesi on selkeästi isompi kuin hartiottesi ja rintojesi leveys pue päälle vaaleampaa yläosaan. Jos tilanne on päinvastainen valitse vaaleampi tai kirkkaampi väri alaosaan ja pue yläosa tummalla sävyllä.


Vastaväriparit tai toistensa vieressä olevat värit


Jos tunnet väriympyrän, vastavärit löytyvät ympyrästä toisiaan vastapäätä. Vastaväripareja ovat vihreä ja punainen, sininen ja oranssi sekä keltainen ja violetti. Yhdistelemällä vastavärejä saat aikaan voimakkaita kontrasteja ja sähäköitä asukokonaisuuksia. Nämä väriparit sopivat ihmisille, jotka todella pitävät väreistä ja siitä, että erottuvat massasta.


Jos haluat kokeilla vastavärejä varovaisemmin, korosta niiden avulla yksityiskohtaa. Kokeile pukea violetin mekon kanssa keltaiset korvakorut tai sinisen housupuvun kanssa oranssi vyö. Vyötärö varmasti erottuu ja korvakorusi huomataan.

Toistensa vieressä olevat värit tukevat toisiaan. Esimerkiksi sininen ja sinivihreä, keltainen ja oranssi, punainen ja punavioletti tai sinivioletti ja sininen eivät riitele keskenään ja ovat vastavärejä turvallisemmalta tuntuva yhdistelmä.


Väripaletti vaatteesta


värien yhdistely pukeutumisessa #väriäpukeutumiseen #väriyhdistelmät

Pue päälle monivärinen tai kuviollinen vaate. Yhdistä tämän kanssa ihan mitä vain väriä, mitä kyseisen vaatteen väripaletilta löytyy. Kuvassa olevan violetin mekon kanssa voisit siis kuvion mukaan yhdistää valitsemani oranssin sijaan vaihtoehtoisesti turkoosia, kullankeltaista tai omenan vihreää.


Ota huomioon se, että puet kasvoja lähimmäksi värin joka sinulle sopii. Joskus monivärisissä vaatteissa on sekä kylmiä, että lämpimiä sävyjä. Tällöin, jos olet esimerkiksi lämmin vuodenaika, kuten minä, valitse joku vaatteesi lämpimistä sävyistä yläosan tai huivin väriksi.


Värien lisäksi kannattaa miettiä millaiset vaatteet sopivat omalle vartalotyypille. Yläosan röyhelöt sopivat minun vartalotyypilleni, mutta runsaspovisen kannattaa varoa liikoja hörhelöitä rintojen päällä, jos ei halua korostaa kokoa entisestään.


Yhdistelmissä voi antaa oman persoonansa näkyä. Ihastuin yllä olevaan mekkoon, koska se toi mieleeni saamelaisuuden, joka kuuluu minun taustoihini ja on minulle tärkeä asia. Onko asioita, mitä sinä haluaisit korostaa ja tuoda esille liittyen persoonaasi tai mielenkiintojesi kohteisiin? Mitkä värit ja kuosit ovat sinulle läheisiä?


Musta ja valkoinen, ikuinen klassikkopari


Musta ja valkoinen ovat varma yhdistelmä. Samoin voit yhdistää harmaata ja mustaa tai harmaata ja valkoista. Tällöin yhdistelmä on pehmeämpi ja sopii paremmin myös niille joiden iho, silmät ja hiukset ovat kaikki vaaleita.


Jos et ole talvi vuodenajaltasi, muista lisätä vähän enemmän poskipunaa ja jotain vähän voimakkaampaa huulipunaa.

Mikäli mustavalkoisuus tuntuu tylsältä, voit rikkoa näiden kahden liiton kolmannella värillä esimerkiksi asusteissa.Yksi väri päästä varpaisiin

mitkä värit sopivat yhteen? #värienyhdistely #väritpukeutumisessa

Jos et pidä räiskyvistä yhdistelmistä ja kaipaat jotain hienostunutta, kokeileppa pukeutua monotoonisesti yhteen ja ainoaan väriin. Tämän on vaikea mennä ihan metsään! Toki työmaailmassa kannattaa kysyä tuletko otetuksi vakavasti jos se valitsemasi väri on baby pink. Kokopunainen voi taas olla liian hyökkäävä tietyillä aloilla.


Valitsemasi väri voi olla luonnonllinen nude sävy, joka sopii sinun värimaailmaasi tai vaikka joku ihana karkkiväri. Varo pelkkää mustaa, valitse mieluummin vaikka sinulle sopiva harmaa tai sinisen sävy. Mikä on lempivärisi?


Muista monikäyttöiset ja klassiset värit


Kaikista väriyhdistelmistä useimminten näkee mustaa yhdistettynä johonkin muuhun väriin. Musta onkin monessa vaatekaapissa se kaikista hallitsevin väri. Siinä ei ole mitään vikaa, sillä musta on yksi esimerkki helposta klassisesta väristä. Välilä on kuitenkin kiva piristää pukeutumista kunnon väriruiskeella.


Musta liian lähellä kasvoja ja kokonaisvaltaisesti käytettynä tekee helposti todella kalpeaksi. Mustien alaosien lisäksi tai niiden sijaan voit käyttää myös muita helposti yhdisteltäviä ja aina muodikkaita värejä.


Klassisia ja helposti yhdisteltäviä sekä monelle sopivia värejä ovat mm. viininpunainen, beige, laivaston sininen, vaalea harmaa ja grafiitin harmaa, farkuista tutut klassikot vaalea ja tumma sininen. Näitä värejä kannattaa olla jonkun verran jokaisen vaatekaapin peruskivinä.

Toki perusvaatteitakin hankkiessa kannattaa miettiä, mitkä näistä edellämainituista ovat juuri sinulle hyviä. Esimerkisi jos sinun hiustesi, silmiesi ja ihosi värit ovat hyvin vaaleita yhdistä tummaan siniseen vaaleaa ja viininpunaiseen vaaleanpunaista. Tai jos olet väreiltäsi syksy-vuodenaika yhdistä harmaaseen ja viininpunaiseen vaikkapa oranssia ja ruskean eri sävyjä. Lue lisää väreistä ja löydä yksinkertaistettu värianalyysi täältä.

1,486 views0 comments

Recent Posts

See All